Ermeni Soykırımının Yıldönümünde Seyyar Forum Olarak Düşüncelerimiz...




                                                                                                                                 24.04.2014

#24Nisan Osmanlı Ermenilerinin vücudunda insanlığa karşı işlenmiş bir suçun, bir soykırımın günüdür.
#ErmeniSoykırımı Devlet ve Milletinin “Türk” olabilmesinin ön şartlarındandır; 20. yy. başında ötekilerin yok edilmesi üzerine kurulmuştur.
Soykırım bir an değil bir süreçtir, yüzleşilmedikçe, cezasız kaldıkça sürer. Tarihle yüzleşmek öpeyim geçsin hafifliğine dönüştürülmemelidir.
Tarihle yüzleşmek Ermeni soykırımını yapan grupların torunlarının vicdanını rahatlatmak için değil insanlığa karşı suçun cezasızlığına, kazanca dönüştürülmesine son verilmesi demektir.
Yüzleşme, hedefe konmuş insanları bu topraklarda normalleştirebildiği zaman mümkündür, adildir, anlamlıdır.
Ermeniler kamusal alanda istedikleri gibi, kişi veya kolektif olarak, huzurla yaşayabildiklerinde yüzleşmeden söz edilebilir. Yüzleşmenin anayollarından biri tapu daireleri kayıtlarından geçer. Gasp edilen mallar hak sahiplerine iade edilmelidir.
Normalleşme, ancak yurduna, toprağına dönme hakkı, vatandaşlığa koşulsuz kabul ve vergi muafiyetlerinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır.
Ermeni ve Dersim Soykırım, Rumların etnik temizlik sorumluları ifşa edilip, “ulus inşaası tarihi”nin karanlık anları olarak tanınmalıdır. Bu tanım lafta kalmayıp okul kitaplarına yazılmalı, meydanlara, katliam merkezlerine insanlık adına utanç abideleri olarak dikilmelidir.
Ermeni soykırımını hatırlamak, soykırım sebeplerini yeniden kuracak saldırgan “ulusal kimlik”lerin yaratılması sürecine de dönüşmemelidir.